Het gebit is een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam. Dankzij onze tanden en kiezen kunne we eten vermalen, wat het doorslikken ervan makkelijker maakt. Doordat de tanden en kiezen van ons gebit hard zijn, denken veel mensen dat tanden niet aangetast kunnen worden. Dit is een misvatting. Zo kan de buitenste laag van onze tanden, ook wel bekend als tandglazuur, aantasten. Veel mensen denken dat dit niet zo’n probleem is. Toch is dit wel degelijk het geval. Als tandglazuur slijt, kun jij hier vervelende gevolgen van ondervinden. Om jou hier bewust van te maken, vertellen we je in deze tekst waarom tandglazuur zo belangrijk is.

Tandglazuur beschermt je tanden
Zoals we hierboven al aanhaalden, is tandglazuur de benaming voor de buitenste laag van jouw tanden. Het glazuur bestaat voor 95 procent uit mineralen, zoals calcium en fosfaat, voor 4 procent uit water en voor 1 procent uit eiwitten. Ondanks dat het laagje slechts 2 à 3 millimeter dik is, beschermt het jouw tanden. Het glazuur vormt als het ware een mantel om jouw tanden en kiezen, waardoor deze geïsoleerd worden. Hierdoor kun je zonder problemen warm en koud eten. Is jouw tandglazuur versleten? Dan zijn tanden en kiezen gevoelig voor warme en koude dranken en voedsel.

Glazuur zorgt ervoor dat tanden en kiezen hun vorm behouden
Als jouw tandglazuur lange tijd slijt, kan dit gevolgen hebben voor jouw gebit. Niet alleen worden tanden en kiezen er gevoeliger door, maar zij kunnen ook van vorm veranderen. Er is namelijk geen glazuur meer aanwezig, waardoor jouw tanden minder beschermd worden. Wanneer tanden en kiezen gaan slijten, kan dit voor problemen zorgen. De vorm kan namelijk veranderen als gevolg van slijtage. Zo kunnen de knobbels van kiezen steeds kleiner worden. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat jouw kauwvermogen afneemt en daar ondervind je op den duur mogelijk hinder van.

Hoe slijt tandglazuur?
De kans is groot dat jij je inmiddels bewust bent van het belang van tandglazuur. Daarom wil je de kans op slijtage mogelijk tot een minimum beperken. Je moet in dat geval wel eerst weten hoe tandglazuur slijt. Je moet weten dat er verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan slijtage. Zo kan het glazuur bijvoorbeeld slijten door de zuren uit eten en drinken. Neem bijvoorbeeld frisdrank en mixdrankjes met alcohol. Daarnaast zorgt opkomend maagzuur ook voor slijtage van tandglazuur. Ook eetstoornissen die gepaard gaan met veel overgeven zorgen ervoor dat tandglazuur langzaam maar zeker slijt. Slijtage van tandglazuur kan overigens ook veroorzaakt worden door tandenknarsen of nagelbijten.

Wat doe je tegen versleten tandglazuur?
Is jouw tandglazuur reeds versleten? Dan ondervind je hier mogelijk al de negatieve gevolgen van. In dat geval wordt het tijd om in actie te komen. Versleten tandglazuur groeit namelijk niet terug. Toch kan Amsterdam dental jou helpen de slijtage op te bouwen. Dit doet een tandarts doorgaans met behulp van composiet. Dit is een tandkleurig materiaal dat ook gebruikt wordt voor het opvullen van bijvoorbeeld gaatjes.

Als er sprake is van ernstige slijtage, biedt composiet niet altijd uitkomst. Gelukkig betekent dit niet dat er niets tegen het probleem gedaan kan worden. Nee, want een tandartspraktijk in Amsterdam kan ook indirecte restauraties toepassen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van een kroon. Wil je slijtage van tandglazuur tot een minimum beperken? Dan raden wij jou aan je gebit jaarlijks te laten controleren. Een tandarts kan dan namelijk direct ingrijpen als het nodig is.